Panzanella με Τόνο
Συστατικά
1 φραντζόλα χωριάτικο ψωμί κομμένο σε φέτες
2 ντομάτες, σε λεπτές φέτες
1 λευκό κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
4 ραπανάκια, κομμένα σε φέτες
1 ποσότητα σέλινου, κομμένο σε φέτες
1 χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού, και λίγα για γαρνίρισμα
αλάτι και πιπέρι
2 κ.γ. κόκκινο ξύδι
4 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2x112γρ. RIO mare Τόνος Super Naturale
Stampa Ricetta
Προετοιμασία
Εκτέλεση:
1. Κόψτε το ψωμί και βυθίστε σε κρύο νερό για λίγα λεπτά. Όταν το ψωμί μουλιάσει, στραγγίξτε το νερό και θρυματίστε το ψωμί σε μικρά κομμάτια. Τοποθετήστε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τα ραπανάκια και το σέλινο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το βασιλικό. Προσθέστε το ψωμί και ανακατέψτε.
2. Αλατοπιπερώστε, ρίξτε το ξύδι και έπειτα το λάδι. Ανακατέψτε.
3. Ρίξτε τον τόνο σε κομμάτια και ανακατέψτε καλά. Γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.
Ιστορικά
Η Panzanella είναι ένα τυπικό καλοκαιρινό πιάτο στην Τοσκάνη και στην υπόλοιπη Κεντρική Ιταλία. Η αρχική συνταγή περιέχει ψωμί μιας ημέρας που έχει μουσκεφθεί με νερό, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι και βασιλικό, με άφθονο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξύδι και αλάτι. Σήμερα γίνεται συχνά με τομάτες, ελιές και, όπως και σε αυτή τη συνταγή, με τόνο.