Το ψάρι στη Μεσογειακή Διατροφή
Η σωστή διατροφή μαζί με έναν ενεργό τρόπο ζωής, παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην πρόληψη πολλών ασθενειών, οι οποίες σήμερα είναι πολύ συχνές και γνωστές ως «ασθένειες ευημερίας» ενώ μπορούν να απεικονιστούν μέσω της Πυραμίδας των Τροφίμων.
Τα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το γιαούρτι βρίσκονται στη βάση μιας υγιεινής διατροφής και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά ή ακόμα και δύο φορές την ημέρα.
Τα τρόφιμα στο κεντρικό τμήμα της πυραμίδας (λευκά κρέατα, όσπρια, νωπά τυριά και ψάρια) πρέπει να καταναλώνονται δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.
Τέλος, στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκουμε κόκκινο κρέας και γλυκά που πρέπει να καταναλώνονται μία φορά την εβδομάδα.
Τα ψάρια παίζουν βασικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι, αν καταναλωθεί σε σωστές ποσότητες σε μια ισορροπημένη διατροφή, τα ψάρια μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήστε υγιείς.
Στην πραγματικότητα, τα ψάρια (τόσο φρέσκα όσο και κατεψυγμένα) παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ανόργανα άλατα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Νέα Πυραμίδα της Αειφόρου Μεσογειακής Διατροφής που προτείνει η IFMeD συνιστά να τρώτε τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριών την εβδομάδα.